Fra rogn til utsett

Fra rogn til utsett

Rognen blir samlet inn på høsten, som oftest i oktober viss vanntemperaturen har gått ned.Det er en kald,våt og stri jobb. Det kan være vanskelig å komme inn til fjellvannene med bil og kanskje ikke nok snø til å bruke snøscooter. 

Fisken blir fanget i ruser eller med garn. De som er modne blir strøket med det samme og sluppet ut igjen. De andre blir satt i kasser og inspisert med noen dagers mellomrom, og etter hvert som de modnes blir de strøket og får friheten. De er mye å passe på ved stryking, det kan være for kaldt så rognen fryser og det må ikke komme vann til rogn eller melke før befruktning. Rogna blir fraktet til anlegget for desinfisering og befruktning og lagt inn i klekkeskapet. 

Ute i naturen graver fisken rognen i sanden der den blir liggende mørkt og støtfritt vinteren over. I anlegget er vannet varmere og prosessen går fortere, men miljøet må vi prøve å etterligne med mørke og ro. 

Rognen trenger mye oppmerksomhet og pleie, og all død rogn må plukkes ut etter hvert for å forhindre sopp. Vanntemperaturen er avgjørende for hvor lang tid rognen bruker på å utvikle seg. Vi stiller inn vanntemperatur til å være mellom seks og sju grader. Ved  ca 220 døgngrader vil det bli øyerogn, det vil si at en klart og tydelig kan se to øyner inni egget. Da er rognen sterk og tåler  behandling. Da vil det også bli utført pålagt desinfisering, og vi teller rognkorna for å få en oversikt over antall. Ved ca 500 døgngrader vil klekkingen være i gang og da må vi plukke skall. Etterhvert som rognposen blir oppbrukt vil yngelen bli flytta inn i kar og startforing blir satt i gang. I disse karene  får fisken mat og pleie til den er klar for utsett.